Followers

Tuesday, January 26, 2010

Sepanjang hayat 125 - Cinta dan Benci

Tidak hairan di sana sini para ibu membuang bayi mereka kerana cinta dan benci,
maka kini ada anak-anak meminggir kehadiran ibu dan ayahnya sendiri, kerana harga diri.

Sesungguhnya Tuhan Allah itu:
Ada,
Sedia,
Kekal,
Bersalahan,
Berdiri dengan sendiri dan
Satu Zatnya, satu sifatnya dan satu afaalnya.

Aku ada ura-ura untuk
merisik-risik sebuah
Old Folk Home yang selesa
tenang dan damai...

12 comments:

  1. Salam Pakngah,
    Pakngah banyak sangat tengok drama Melayu ni atau adakah ini satu cubaan nak masuk muka depan Harian Metro? ke Pakngah baru terdengar lagu Faizal Tahir BENCINTA ?
    keh keh keh....

    Rumah kat Taman Permai tu kan dah aman permai,
    landskap pun cantik , ke ada sesiapa yang istimewa dekat Old Folk Home ?

    ada awek yang cantik kerja di situkah ?
    alahai.....

    ReplyDelete
  2. salam, pak hashim..
    semoga sihat selalu.

    ReplyDelete
  3. Perlu dingatkan mereka jua bakal melalui jalan-jalan itu nanti, bagaimana jika jalan2 sebegini bakal mereka lalui kelak....sedih kash.

    ReplyDelete
  4. Satukan Cinta..pisahkan benci..tapi guane pulok jika benci tapi rindu?..

    ReplyDelete
  5. Ida, salam...

    Alahai! kamu ni ada-ada aje. Pakngah tidak mendalami sangat drama dan lagu-lagu melayu nih. irama melayu dan keroncong, adalah sikit-sikit.

    Katakanlah p,ngah tinggal di tmn permai sorang-sorang, gimana? lebih baik duduk dirumah org tua. ada orang uruskan, ha ha ha...

    Anak-anak pakngah masing-masing dengan urusan mereka, manalah ada masa nak uruskan p,ngah Tak gitu!...

    ReplyDelete
  6. Yassin salam...

    Itulah deliema masyarakat kita sekarang.Nak katakan tak belajar, contoh banyak. Tak taulah apa nak jadi.

    ReplyDelete
  7. relevan salam...

    mudah-mudahan rindu berpanjangan. akan terhindarlah benmci...

    ReplyDelete
  8. Bunyinya macam merajuk je pakcik. By the way, old folks home ni patutnya untuk orang2 yg tak ada anak bini je. Sapa anak2 yg hantar parents ke ol folks home ni memag tak patut la. Unless itu persetujuan dari parents diaorang sendiri sebab diaorg sendiri miskin ke....Tapi apa2 hal pun memang tak pataut la.


    -Ali Kajang-

    ReplyDelete
  9. Baiklah kencingberdiri,
    Pakcik takan memalukan
    anak-anak sendiri
    yg bagai merajuk tak ketahuan...ha ha ha

    ReplyDelete
  10. bab mendidik hati ni amalan palaing payah

    ReplyDelete