Followers

Wednesday, January 6, 2010

Sepanjang hayat 120 - Selamat Datang ke Lipis.

Kuala Lipis bandar dihulu
orang masih tidak tahu,
terkumpul kesah-kesah dahulu
pihak-pihak berkenaan tidak ambil tahu.

Kuala Lipis ada banyak cerita lama
Orang purba pasak negeri
Tok Linggi Gua Bama
Tok Demu laki bini.

Kuala Lipis bandar bersejarah
telah hilang serinya
Kalau tidak digeledah
akan hilanglah sejarahnya.

Ini bukan cerita lucu
gerenti betul punya,
kalau mahu tahu
ikutlah entri aku...

Di atas adalah tajuk Bandar Lipis / Kuala Lipis
yang menongkah sejarah.

23 comments:

  1. memang patut ambil tahu
    sangat elok dikenang-kenang

    ReplyDelete
  2. Kawas anok jati kuala lepis ttp berbangga dengan semuanya itu...kerana disana tempat tumpah darah, nenek moyang bergitu terkenal, sayang anak cucu tak tau apa.

    ReplyDelete
  3. Ayah saya orang Lepeh, penjom... Selalu jugak balik Lepeh setiap bulan... Tapi tue la, Lepeh punya pembangunan nampak macam tak berpa terancang...

    yang penting, Lepeh ade satu-satunya batu tanda '0' kat depan pejabat pos... saya dah tengok benda tue... Haha... Terkagum pulak//

    ReplyDelete
  4. agak2nya bagaimana lipis mendapat nama???mungkin juga lipis merupakan bandar terawal yang wujud di pahang??

    ReplyDelete
  5. Salam Pak Hashim..
    Makluman..aweks2 Lipis manis menawan :)

    ReplyDelete
  6. Salam Pakngah,
    Insyaallah dalam tahun ini, saya nak berkeretapi ke Lipis... sebelum meneruskan perjalanan ke Kolumpo. Memang bagi sesetengah orang, mereka akan merasa bosan sebab perjalanan yang lama, tapi tidak bagi saya atau mereka yang ada memori bersama Keretapi dan stesen Keretapi Lipis terutamanya....
    - ida

    ReplyDelete
  7. ubi, salam...

    Kita akan cari gambar-gambar lama tu buat kenang-kenangan.

    ReplyDelete
  8. En. Yassin, salam...

    gamoknya, kalau ada gambar-gambar lama tok nenek tu, tolonglah paste kawas nok copy.

    ReplyDelete
  9. Redz da Tsar, salam...

    Kalau aok orang Penjom cuba cari Simpang Panggung.

    Batu ( 0 ) tue kalau boleh diangkat-angkat lama dah orang bawok pegi menurun, ha ha ha. Disebalik kosong tu ada No. 156. Jadi nombor yg bakal kena minggu ini ialah 0156 ha ha ha...

    Orang yg merancang bandar Lipis baru
    graduate diploma, jadi, tidaklah menghairankan...

    ReplyDelete
  10. hai, salam...

    Kalau nak tau asal nama Lipis, sila click google Sejarah Lipis.

    ReplyDelete
  11. setuju lepih dibangun dengan tak terancang.

    plate asal batu penanda O tu dah kena kebas..dulu batu tu MDL dah cabut buang tapi keh komplen senyap2...malu gamaknya deme pasang balik..ahak..ahak..

    orang cakap lepih asalnya lapis..kerana relau masnya berlapis-lapis..wallahualam

    ReplyDelete
  12. relevan, salam...

    Aok biar betul Relevan,Jangan terkena hok yg datang di Betau, Pantos, Tg.Gahai, Sg.Padi dll. mengancam weh!...Salah-salah pandang, jangan...

    ReplyDelete
  13. Ida, salam...

    Ke KL 2010 dengan keretapi, cantik.

    Dari KB ke KL
    Singgah bermalam di Lipis
    lepas tu naik express
    nyatakan saja masa & tarikh.

    Pakngah tumpang seronok...

    ReplyDelete
  14. haih...entahlah lepih kita nih...yg mampu cuma boleh mengeluh

    nak marah beria karang yg duk kat pejabat sana tu pandai2 orgnya...

    R n R kat benta tu plak entah apa2 dah jadinya. kedai semakin byk,sampai lot parking pun dah berkurang. parking lori/bas lagi le... haihhh!! (ngeluh lagi)

    ReplyDelete
  15. hai,
    nak tgk gambo2 lepih pi masuk www.klipis.blogspot.com

    (pak hashim,saya tumpang iklan tak kena bayar kan? hehehe)

    ReplyDelete
  16. cuba cerita ler pok cik..nok jugak koi tahu.cam misteri ler pulok..

    ReplyDelete
  17. ubi, salam...

    dah pernah kena cabut? Masya Allah.
    Jangan-jangan dah bawok gi menurun, hu hu hu...

    ReplyDelete
  18. ben, salam...

    R & R Benta tu terkenal dgn nama Batu 15. Lama dah tak singgah situ.

    Bak iklan mengiklan nih bantai ajelah, he he he...

    ReplyDelete
  19. mus'ab leh abdullah, salam...

    Insya Allah, mudah-mudahan. Mistri ada mistik pun ada, ha ha ha...

    ReplyDelete
  20. Kuala Lipis yang damai dan tenang..
    Tempat lahir ramai penyair dan pejuang..

    ReplyDelete
  21. wlp dok pahang..tapi x penah2 sampei kole lepaih..

    oh..lepaih..lepaih..lepaih...sodap jugak mkn lepat ubi petang2 ni..

    ReplyDelete
  22. Lepih memang banyak sejarah Tuan Haji, coba tengok banglo2 besar kot merata bukit di sekitar Lepih tu, sesetengahnya dah runtuh kut - terbior.
    Bukit Kerani, Bukit Bius, Bukit Residen, Bukit AVO, Sg Kerpan dan entah bukit apa lagi, kawan dah lupa.

    Berajat bebenor nok ke Lepih, insya Allah sampai satu hari nanti.

    ReplyDelete