Followers

Wednesday, February 3, 2010

Sepanjang hayat 127 - Kuala Lipis Dalam Kenangan

Bandar Lipis I.

Empat puluh atau lebih tahun dahulu, kalau siapa-siapa tahu, ia adalah sebuah bandar tua persis si bantut yang tak mengenal erti membesar dan maju.
Sukar dimajukan atau sengaja dibiarkan begitu.

Bandar transit orang Kota Bahru dan tempat berurusan seluruh rakyat Pahang kerana ia adalah ibu (negeri).
Dari Residen kolonial (Hugh clifford) yang mengusir Orangkaya Haji untuk mendirikan pasak negeri, lalu ditempatkanlah Menteri Besar, pegawai-pegawai sampai ke kerani dan kuli, semuanya di sini.

Mula-mula masuk kena menempuh gate keretapi lalu menyusur bandar di Main Street dan disisinya disebelah kanan kelihatan pasar besar di apit Tokong China (Thean Hou) dan kilang lemonade. Dikirinya pula Post Office. Berdekatan dengan Peti Pos tertanamlah batu tanda '0'

Sempena kota Paris, London dan China terpampang Hotel Paris, Hotel London dan Tiong Kok Hotel, masih berfungsi dan dikekalkan nama itu hingga ke hari ini.

Kehadapan lagi disebelah kanan menurun beberapa anak tangga hingga ke Jelai Street penuh dengan gerai sepanjang turun, bernama Cross Street. Cross street yang tak pernah tidur. Manakala ke kirinya ada kawasan lapang yang menghala ke setesen keretapi.

Kawasan lapang itulah setesen bas dan teksi ( kini didirikan sebuah bangunan bernama Medan Setesen)

Main Street santak ke Rumah Pasung ( Balai Polis Daerah Lipis). Ada dua simpang di situ, ke kiri dan ke kanan. Ke kanan menghala turun ke Jelai Street. Ke kiri menghala ke Gudwara Sahib dan Batu Kurap.

Menuruni ke Jelai Street dikanannya terdiri Masjid ( bergelar Masjid Negeri) yang dibina oleh saudagar Arab yang dikenali sebagai Habib Hassan ( siapakah Habib Hassan itu ?) Masjid ini telah diturunkan darjatnya ke Madarasah.

Jelai Street sama panjangnya dengan Main Street, memanjang tebing Sungai Jelai, amat senonim dengan rumah rakit,
tempat tinggal segala marhein, peraih-peraih, pencari-pencari duit sama ada secara haram, berbelit-belit dan baik.

Bila menjelang malam sinaran neon Jelai street, rumah-rumah rakit nampak berbalam-balam dan semakin jelas oleh kerlipan api pelita kelihatan cukup romantis. Kupu-kupu pun mengembang sayap warna warni memperagakan diri pinta dibeli.

Di Cross Street warung terang benderang, makan minum tiada henti sekalipun malam menjelang pagi.

Rakit-rakitpun beralun berombak, ada orang berdayung dengan bisikan lunak intim lagi asyik.

Itulah fungsi rakit tempat orang bergundik dan dipantun disyair lalu disebut-sebut sampai ke cucu cicit.

Ya!, tanyalah keseluruh antero, dimanakah pusat nadi Kuala Lipis, maka akan dijawab orang sambil menuding jari
Nun disana di rakit....

18 comments:

  1. perlu di arkibkan. mana panggung wayang paradise, pahang club, pasar lama, rest house lama, kantin ah kaw. Kat Cross street ada gerai pak cik kampar jual pulut dengan rendang.. sedap. Kat Cross street ada cina jual kue tiaw malam-malam, Siang kuali goreng kueh tiaw tu tidur dek anjing.

    ReplyDelete
  2. Pak..Keh ingat mat mende-mende giteh..Kilang air lemonede Cheam See Loo sebeloh hongkong bank.. nostalgia..nostalgia..

    ReplyDelete
  3. pakngah
    keh ne generasi baru juge, keh nye ingat juge mende hak dime gelo nteh, kecik keh lama duk lepih ngikut pok sedara ngajo di clipot,datang masa cuti skoloh.
    keh ende satu puisi ..

    singgah di Lipis
    rumah rakit dan tangga batu
    tersesat aku di celah runtuhan
    jejak Tok Gajah dan langkah Bahaman
    payah memikul resah.
    sungai Lipis dan Jelai
    bersatu di kuala
    Tanjung Jati berhati sayu
    keruh airnya seperti selalu
    ketikanya dahulu
    meniup semangat benci penjajah
    tanpa pasrah
    jangan diinjak walau seinci tanah
    biar merah darah yang tumpah
    demikian waktu menyingkap sejarah.

    5/7/1992

    ReplyDelete
  4. Didalam lipatan kenangan jua....ayahanda dan bonda aku disini.

    ReplyDelete
  5. salam pakngah,
    lama dah koi tak ke kuala Lipis,skrg dah maju yek dgn 7e dan pusat beli belah.

    rumah rakit te koi mmg pernah dgr ceritenye tp tak pernah la sampai ke sana lg..ntah mana ranta nye koi pun tak tau...

    ReplyDelete
  6. Aku rindu pada awek Lipis.. :)

    ReplyDelete
  7. Salam Pakngah,
    misi Naik Keretapi ke Kuala Lipis 2010 semakin hampir.....
    hahahahaaa...
    ceritalah lagi...

    - ida

    ReplyDelete
  8. Green, salam...

    Ya, saya mengenang cerita lama. Mari kita kenang bersama...

    ReplyDelete
  9. endiem, salam...

    Saya akan sampai kesitu juga. Saya akan tulis seberapa banyak entri yg mungkin mengenai Lipis dalam kenangan...

    ReplyDelete
  10. hai, salam...

    ikutilah entri seterusnya. Lipis dlm kenangan akan diselang seli dengan Mat Jan the series...

    ReplyDelete
  11. Pengembara Silam, salam...

    Aok org Lepih mesti tau punya. Dulu sikit mungkin tidak ha ha ha kena tanya org tua gak...

    ReplyDelete
  12. Kelompin, salam...

    Lipis dan Jelai bersatu
    dibantu Tembeling, Semantan & Bera
    lalu berpekan di kuala
    hidup Pahang Inderapura...

    Begitulah semangatnya org dahulu
    lalu kita lupakan mereka...

    ReplyDelete
  13. Akuanakpahang, salam...

    Tanjung Besar itu
    sejarah orangnya amat syahdu
    titih darah penghulu
    Jerangsang, Tg Besar Kemahang & Budu.

    ReplyDelete
  14. Mazru Majid, salam...

    rumah rakit sudah hanyut
    tiada lagi sisanya
    sebab itu saya bersungut
    patut ada monumen di situ...

    ReplyDelete
  15. relevan, salam...

    awek rakit zaman itu
    gahnya, aduh! mak tuan
    mungkin sekarang dah berkedut seribu,
    ha ha ha...

    ReplyDelete
  16. Salam ida,...

    pastikan tarikh dan waktu
    supaya senang p'ngah menunggu
    bulan Jun cuti seminggu
    p,ngah & keluarga ada ura-ura
    bertukar angin ke Dungun Trengganu...

    ReplyDelete